fbpx

Blog

Ghidul cumpărătorului – Ce mixer Allen & Heath XONE ți se potrivește cel mai bine?

Mixerele Xone de la Allen & Heath  au parcurs un drum lung de la primul lor model, 464, care a fost de foarte mare importanță pentru proprietarii de cluburi din vremurile apariției lui, deoarece permitea o mare flexibilitate cu cele 6+4 canale. Mixerele Xone au avut întotdeauna o abordare diferită in tehnologia de mixere pentru DJ-uri.

Mixerele Xone sunt renumite pentru că majoritatea produselor sunt mixere analogice, ceea ce a dus la o calitate fantastică a sunetului, plăcut, cald chiar și atunci când se distorsionează ușor. În loc să se bazeze pe efectele încorporate, chiar și mixerele entry level îți oferă opțiunea de a aduce unități de efecte externe în mixaj, astfel încât să poți fi creativ cu multe tipuri de pedale de chitară sau alte efecte.

Din fericire, astăzi avem la dispoziție o gamă largă de mixere din care să alegem, așa că, indiferent dacă îți place să mixezi ocazional sau ești un DJ profesionist, Allen & Heath are cu siguranță are ceva bun pentru tine!

Xone 23

Xone 23 este mixerul de bază al seriei Xone, cu doar două canale cu intrări Phono și Line și un canal de Send/Return. Deși nu este un canal separat dedicat efectelor, așa cum se întâmplă la modelele de top acesta poate fi activat cu ajutorul butonului de filtru de pe fiecare canal atunci când canalul de efecte externe este activat.

Deși face parte din categoria entry-level, în ceea ce privește calitatea sunetului depășește multe alte mixere digitale high-end, așa că dacă intenționezi să alegi Xone, este o opțiune extrem de fiabilă și are și un filtru magnific VCF (Voltage Controlled Filter) cu control de rezonanță, astfel încât vei obține cele mai bune caracteristici ale unui mixer Xone într-o formă mai mică/compactă.

Este recomandat în special pentru utilizatorii casnici, dar este total capabil să ducă/ să facă față și la o petrecere, cu output-ul lui master de 20 dB, care este cu numai 2 dB mai mică decât cea a lui Xone 92. Este alegerea perfectă pentru a intra în ecosistemul Xone cu o investiție minimă.

Xone 23C

23C este soluția dacă mixerul cu două canale este suficient pentru tine, dar vrei să-l folosești cu un software, cum ar fi Traktor. Este, de asemenea, soluția dacă dorești o configurație DVS simplă, deși trebuie să știi că, în cazul în care dorești să îl folosești cu viniluri cu timecode, va trebui să instalezi modul DVS, iar pentru aceasta va trebui să deschizi partea superioară a mixerului.

Xone 23C funcționează plug & play cu Traktor pe Mac, iar pe Windows va trebui să instalezi un driver pentru a-l putea folosi. (același lucru este valabil pentru fiecare mixer Xone cu o placă de sunet).

Xone 43

Dacă două canale nu sunt suficiente pentru tine, Xone 43 îți vine în ajutor cu cele 4 canale ale sale, – atâta timp cât ai suficiente platane sau playere DJ. O caracteristică suplimentară este butonul DRY/WET de pe fiecare canal, care îți permite să trimiți semnalul “Dry” la unitatea FX externă prin intermediul canalului SEND și să aduci înapoi semnalul “Wet” prin intermediul canalului RETURN. Are același filtru VCF uimitor ca și celelalte mixere Xone, care poate fi direcționat către fiecare dintre cele patru canale.

Xone PX5

Mixarea cu ajutorul unui software îți permite să sincronizezi cu ușurință piesele pe 3 sau chiar 4 canale, deci un mixer cu 4 canale cu o placă de sunet încorporată poate avea sens, mai ales dacă are o calitate perfectă a sunetului precum Xone PX5. Acesta a fost realizat pentru a fi o alternativă la Xone 92, nu numai pentru cei care doresc o placă de sunet încorporată la același preț, dar și câteva efecte digitale încorporate. Aceste două caracteristici au venit cu sacrificiul egalizatorului cu 4 benzi și a celor două filtre pe canal, astfel că PX5 este un mixer de club cu 4 canale, cu EQ cu 3 benzi și un filtru care poate fi direcționat pe fiecare canal. 

Este mai degrabă un 43C îmbunătățit, cu un aspect mai profesional, decât o alternativă serioasă la 92. FX-urile interne au fost moștenite de la seria DB, dar nu au avut prea mare succes, DJ-ii nu prea le-au folosit, iar unele dintre ele, cum ar fi TAPE ECHO, ar putea cu ușurință să-ți deterioreze auzul, dacă intră într-un loop de feedback. 

Este o alternativă serioasă pentru cluburi, asigurând toată conectivitatea necesară, însă de-a lungul apariției sale nu a fost abordat foarte mult în acest sens, este mai degrabă un tool serios pentru cei care mixează cu Traktor, și vor să aibă parte de sunetul analogic, marcă Allen&Heath.

Xone 92

Xone 92 probabil nu mai are nevoie de nicio prezentare, deoarece există de aproape 20 de ani pe piață și încă prosperă în lumea DJ-ilor din întreaga lume. Cu EQ-ul său cu 4 benzi, 2x canale de Send/Return și două filtre VCF care pot fi direcționate pe oricare canal, este unul dintre puținele mixere DJ de pe piață care a rezistat fără o actualizare atât de mult timp. 

Singurul lucru pe care nu îl are este placa de sunet încorporată, iar acest lucru poate da bătăi de cap DJ-ilor care trebuie să se conecteze cu laptopurile lor, dar chiar și cu toate inconvenientele, a fost un favorit timp de mulți ani.

Chiar și astăzi, cu Xone 96 disponibil, unii preferă să folosească o placă de sunet extern, încât are un feel foarte lin la fadere și din cauza dimensiunii compacte. Xone 92 este capabil să facă blenduri super fine dacă înveți să folosești corect EQ-ul cu 4 benzi. Este unul dintre cele mai legendare echipamente pentru DJ inventate vreodată, alături de platanele Technics SL-1210 și de căștile Sennheiser HD25.

Xone 96

A fost nevoie de 15 ani pentru a face pasul curajos de a moderniza Xone 92 cu o placă de sunet încorporată și câteva caracteristici suplimentare, cum ar fi sistemul Dual Cue, efectul Crunch și Booth EQ. Faptul că nu a adăugat niciun fel de extra a fost o alegere înțeleaptă din partea producătorilor săi, deoarece a păstrat în mare parte senzația modelului 92, cu o cantitate uriașă de confort pentru DJ-ii care își folosesc laptopurile. 

Xone 96 îmbină cea mai bună conectivitate digitală din clasa sa cu sunetul analogic marcă Allen & Heath, ceea ce îl face cel mai bun mixer Xone pe care îl poți obține în prezent, mai ales dacă mixezi cu ajutorul unui software.

Datorită conectivității sale extinse, proprietarii de cluburi și managerii de scenă vor adora modelul 96, deoarece va menține cabina DJ-ului curată de toate cablurile și alte echipamente externe.

Concluzie

După cum poți vedea, gama de mixere Xone acoperă nevoile majorității tipurilor de DJ, singurul lucru cu care nu au reușit niciodată să se ocupe sunt mixerele scratch, mixerele Xone au o reputație deosebit de slabă în această comunitate. Acestea fiind spuse, în prezent nu există alte mixere analogice care să fi rezistat testului timpului la fel de mult ca și seria Xone, iar toate, de la 23 la 96, au o calitate de construcție super robustă; indiferent de cel pe care îl cumperi, cel mai probabil te va servi mulți ani, atâta timp cât îl tratezi corespunzător.

Alegerea mixerului potrivit va depinde în mare parte de bugetul tău, de nevoile tale ca DJ în ceea ce privește conectivitatea și de nivelul tău de angajament față de DJ-ing (probabil cel mai important factor dintre toate). Alege 23 sau 23C dacă ești la început de drum sau dacă dorești doar să te joci puțin cu fluxul de lucru Xone și filtrul VCF.

Dacă simți că ești foarte dedicat mixajului și dorești să faci acest lucru pe termen lung, poate să sari peste gama medie, reprezentată de 43 și PX5 și ajungi direct la 92 sau 96. Chiar dacă au un preț mai mare, te poți baza pe aceste mixere pentru o perioadă foarte lungă de timp. Dacă îți aduc satisfacție acum, cel mai probabil o vor face și în următorii 5 ani.

Written By: M G

No Comments

Leave a Reply